Zázraky Zrodenia a Starostlivosti: Putá Života od Zvieracej Ríše k Človeku

Každým rokom sa stretávame s malými zázrakmi prírody, keď pri prechádzaní revírom vidíme nový život. Je jedno, či ide o pričupené srnčiatko vo vysokej tráve alebo hrajúce sa líšťatá či medvedie mláďatá, hoci so strachom striehneme, odkiaľ sa vyrúti matka medvedica. Príroda je niekedy nemilosrdná, no krása v nej spočíva v tom, ako vie starý život nahradiť novým. Mnohé zo samíc už majú graviditu za sebou a teraz sa starostlivo starajú o svoje ratolesti. Táto oddanosť a láska matiek k potomstvu je fascinujúca naprieč celou živočíšnou ríšou a jej korene siahajú hlboko do evolučnej histórie, formujúc sa od prvotných foriem života až po komplexnú starostlivosť, akú poznáme u človeka.

Historický Oblúk Života: Od Bezpohlavného Morského Slizu k Rodičovskej Láske

Evolúcia života na Zemi prešla dlhou a zložitou cestou, pričom vývoj rozmnožovania a následnej starostlivosti o potomstvo je jedným z jej najdôležitejších aspektov. Ak sme spomenuli, že pred miliardou rokov vznikol u jednoduchých živočíchov pohlavný život, že boli rozdelení na samcov a samice, na samice a samcov, tak to neznamená, že by pred tým nebola láska. Láska súvisí so vzťahmi, vzťahy súvisia so spoločnosťou. Napríklad jednobunkové, nepohlavné živočíchy, ako prvoky, sa pohybujú voľne, pomerne neusmernene, neutvárajú spoločenstvá, i keď majú určitý spoločný „náboj“, spoločného ducha, ktorý sa prejavuje aj spoločným pôsobením postupnou zmenou.

Prvé tri miliardy (!) živočíšneho vývoja na Matke Zemi, teda veľkú väčšinu času prejaveného života, sa život telesne prejavoval z pohľadu dnešných ľudí len akýmsi bezpohlavným morským slizom, ktorého skamenené zvyšky pozorujeme v podobe hornín stromatolitov. Zdanlivo pre nevedomca bezduchým spôsobom života sa na Zemi vytvoril v podstate takmer dnešný kyslíkový vzduch a tak bola vytvorená jedna z podmienok pre rozvoj života. V prvohorách to smerovalo od mäkkýšov, prvotných hlavonožcov a morských „veľchrobákov“ (obrých článkonožcov) k prarybám, obojživelníkom a potom ku plazom. V podstate takmer všetky prvohorné živočíchy sa o svoje mláďatá po vyliahnutí priamo nestarajú. Niektoré morské ryby kvôli bezpečnosti vytrú svoje potomstvo do riek, plazy vajcia kvôli bezpečnosti zahrabú do piesku mimo vodného života, ale o „vyliahnencov“ sa spravidla už nestarajú. Ryba sa vytrie, nakladie ikry a potomkov nechá prozreteľnosti, zo stoviek ikier neraz prežije len pár. Obojživelníky to majú podobne. Plazy sa tiež o mláďatá nestarajú a drvivá väčšina ich skoro uhynie.

V druhohorách nastal rozvoj veľjašterov (dynosaurov). Druhohorné živočíchy - veľjaštery (dynosauri) sa už o svoje mláďatá aj starajú. Na rozdiel od kŕdľov rýb, obojživelníkov i plazov, stáda a rodičia mnohých veľjašterov viac chránia svoje mláďatá. Zem sa točila spočiatku rýchlejšie, odstredivá sila bola väčšia, ako dnes a teda tiaž bola menšia. Veľjaštery, keby dnes vyklonovali, tak by sa udusili vlastnou váhou. Vzápätí po druhohorách prichádza rozvoj cicavcov.

Evolučné štádiá rodičovskej starostlivosti

Vtáky už kladú len niekoľko vajec, starajú sa o mláďatá a úhyn je menší. Vtáky sa o svoje potomstvo až na výnimky (kukučka) dôsledne starajú, často sa samica strieda v starostlivosti so samcom. Takže už u vtákov sa stará i otec. Cicavce nosia až do vyliahnutia mláďatá vo svojom tele. Týmto ich lepšie chránia a zaúčajú. Mláďa sa neliahne z vajíčka, ale rovno z matky. Nosí ho v teplom prekrvenom tele a tak ho aj rodí. Stará sa oňho od pár týždňov, či mesiacov (hlodavce), až do roka (koza - kamzík, pes - vlk), alebo len o trochu dlhšie (medveď), alebo viac rokov rôzne druhy opíc od niekoľko až do 10 rokov. Celý tento vývoj smeruje k stále intenzívnejšej a dlhodobejšej starostlivosti o potomstvo, čo je kľúčové pre prežitie druhov a odovzdávanie naučených zručností ďalším generáciám.

Jar a Zima v Ríši Mláďat: Cyklus Zrodenia v Prírode Slovenska

Jar je obdobím, kedy sa príroda prebúdza. Všade dookola je cítiť, že príroda ožíva. Práve v tomto období prichádzajú na svet mláďatá voľne žijúcej zveri a vtákov. Tento cyklus je však oveľa rozmanitejší a nezahŕňa len jarné mesiace, ale aj chladné zimné obdobia, kedy sa v tichosti brlohov rodí nový život.

Zimné pôrody a prvé mesiace života v brlohu

V studených zimných mesiacoch prichádzajú na svet mláďatá medveďa hnedého (Ursus arctos), po dlhej ruji, ktorá trvá od marca do júla. Medvieďatá sa rodia počas zimného spánku matky, presnejšie od decembra do februára. Tieto maličké medvieďatá sú pri narodení veľké ako detská rukavička a nevážia viac ako 500 gramov. Celú zimu samica nič nežerie a žije iba zo svojich zásob. Medveď, na rozdiel od ježa, svišťa, sysľa neupadá do hlbokého zimného spánku, ale len drieme; teplota tela (36,5-37 stupňov Celzia) sa nemení, čo má pre mláďatá veľký význam. Po vrhu samica leží na chrbte polozohnutá, mláďatá si drží na bruchu pri strukoch a prikrýva ich labami a dokonca aj hlavou, čím ich chráni pred zimou. Po mesiaci sa im otvárajú oči a do troch mesiacov im vyrastá mliečny chrup, ktorý sa v 6. mesiaci vymieňa za trvalý. Až v apríli, keď už majú približne štyri mesiace a vážia šesť až sedem kilogramov, vychádzajú z brlohu. Vtedy sa začína ich skutočné učenie, keď ich matka učí predovšetkým liezť na stromy, na najvyššie vetvy. Samice medveďa bieleho spravidla rodia svoje mláďatá raz za tri roky. Obdobie párenia prebieha v apríli a máji. Od novembra do januára potom vrhá samica do brlohu zo snehu 1 až 3 mláďatá, obvykle 2. Mláďatá sa rodia pomerne malé, vážia okolo 450 - 900 gramov. Sú holé, hluché, slepé a keďže potrebujú teplotu okolo 18 stupňov Celzia, samica si ich pridržiava labou na svojom kožuchu. Matka ich kŕmi svojím mliekom a na pevnú stravu mláďatá prechádzajú v troch mesiacoch. Matka sa o ne stará ešte 2 až 3 roky.

K páreniu jazveca lesného (Meles meles) môže dochádzať od januára do októbra, pretože ovulácia samíc vrcholí v januári, resp. februári a od júla do októbra. Po 210 až 240 dňovej gravidite sa od polovice januára do polovice marca rodia slepé, holé a okolo 85 gramové jazvece. Po mesiaci sa im otvárajú oči a matkiným mliekom sa živia zhruba 8 až 10 týždňov. Počas tohto obdobia vychádzajú s matkou aj von. Pri ich výchove sa môžu zúčastňovať aj nevodiace samice „opatrovateľky“.

Jarné a letné príchody do sveta

S príchodom jari a teplejších mesiacov sa otvára obdobie pôrodov aj pre mnohé ďalšie druhy. Líšky (Vulpes vulpes) sa pária od decembra do júna a po 50, prípadne 55 dňoch gravidity sa rodia v pelechu malé líšťatá, ktoré majú orechovohnedé sfarbenie s bielou náprsnou škvrnou. Po 18. dňoch im vyrastajú prvé mliečne zuby a materské mlieko pijú len mesiac, a vtedy začínajú aj vyliezať von z brloha, kde majú „škôlku“.

Väčšina diviačíc (Sus scrofa) sa oprasí v mesiacoch marec až máj. Za normálnych okolností je to vo februári až máji, avšak pri narušenej pohlavnej štruktúre a stúpajúcich stavoch nie sú výnimočné ani letné či zimné vrhy.

Aj muflonia zver po ruji, ktorá sa odohráva v našich podmienkach od konca októbra do začiatku decembra, prichádzajú na svet už od marca muflónčatá po 22 týždňovej gravidite. Tie po 62-65 dňoch rodia uzavretými ušnými otvormi. Oči sa im otvárajú po 9., prípadne 13. dňoch a počuť začínajú od 20. dňa.

Po vlkovi (Canis lupus), ktorého mláďatá sa rodia v máji, sa v tom istom mesiaci rodia aj mláďatá rysa ostrovida (Lynx lynx). Tie sa rodia po približne 73 dňovej gravidite, ktorej predchádzalo párenie od februára do marca. Po dvoch týždňoch života sa im otvárajú oči a materským mliekom sú kŕmené dva mesiace. Rodia sa s hebkou žltkastou až sivohnedou srsťou s nebadateľnými náznakmi škvŕn. Od apríla do mája sa okotí aj mačka divá, ktorá ich nosí počas 63 až 68 dňoch gravidity.

Po 235 až 240 dňoch od najsledovanejšej ruje privádza na svet aj samica kráľa našich hôr - jelenica (Cervus elaphus). V máji až júni dospelá jelenica porodí jedno jelenča, ojedinele dvojčatá. Už po troch týždňoch nasleduje svoju matku. Liahnutie mláďat u jelenej zveri prebieha v máji až júni. U laní je vyvinutá latentná gravidita, čo znamená, že plod sa začína vyvíjať až neskôr po oplodnení.

Rovnako v tomto období takmer po 9 a pol mesačnej gravidite dáva život srnka (Capreolus capreolus) svojim srnčatám. Tie v prvých týždňoch svojho života trávia ležiačky a vstanú len vtedy, keď sa k nim priblíži matka srnka. Nazýva sa to akinéza a je to ich ochrana pred predátormi, pretože nevylučujú žiadny pach a ich ochranné sfarbenie ich robí takmer neviditeľnými. No je to ich záhubou pri práci poľnohospodárskych mechanizmov alebo nedisciplinovaných návštevníkov lesa.

Od mája po jún sa rodia bezzubé mláďatá kamzíka vrchovského (Rupicapra rupicapra). Kamzičia gravidita trvá okolo 180 dní a mladé jedince sú skoro po narodení schopné nasledovať svoju matku.

Po jelenej ruji v októbri nasleduje taktiež u poľovníkov obľúbená ruja danielov. Danielčatá (Dama dama) sa rodia po jelenčatách od mája do začiatku júla a tie sa rodia po 32 týždňovej gravidite. Dĺžka gravidity danielice je asi 224 dní.

Nedá mi nespomenúť ani losiu zver (Alces alces). Ich ruja prebieha v októbri a po 226 (228) dňoch sa rodia jedno, zriedkavo dve losie mláďatá, ktoré nevykazujú žiadne škvrny, ako je typické u mnohých mláďat ostatných jeleňovitých.

Pokiaľ ide o vydry, zákonitosti rozmnožovania nie sú úplne objasnené, pretože s mláďatami je ich možné vidieť po celý rok.

Kalendár pôrodov mláďat lesnej zveri

Intenzita Materskej Starostlivosti: Od Zraniteľnosti k Prežitiu

Živočíšna ríša je v skutku veľmi zaujímavá a fascinujúca. To, s akou oddanosťou a láskou sa samice dokážu starať o svoje mláďatká, mnohým až berie dych. My, ľudské matky sme síce svojim deťom oddané, ale často sú naše vlastné potreby o niečo dôležitejšie, ako potreby dieťaťa. Ale v ríši zvierat to tak nie je. Veľká väčšina mláďat, ako napríklad mačiatka, štence, mláďatá králikov a potkanov, ako aj väčšina šeliem (vlčatá, levíčatá, medvieďatá, tigríčatá) sa narodia bezmocné. Nevedia chodiť, sú slepé a hluché.

Prvé dni života a úloha mledziva

U živočíchov, tak ako aj u človeka, v prvých dňoch po pôrode sa vylučuje iba mledzivo. Obsahuje oveľa viac bielkovín, solí a vitamínov ako mlieko, čím poskytuje novorodencom nevyhnutnú ochranu a výživu v kritickom období. Od čoho závisí stupeň vývinu mláďat? Je to ekologický faktor, ktorý ovplyvňuje a reguluje rodenie vyvinutých alebo nezrelých mláďat živočíchov.

Výchova potomstva je prejavom inštinktívneho správania sa matky. Je zaujímavé, že svojráznym podnetným signálom, ktorý prebúdza materský inštinkt u zvierat je produkcia mlieka. Ak sa z akýchkoľvek dôvodov po pôrode mlieko neobjaví, matka svoje mláďa zahubí. Niekedy sa však produkcia mlieka iba oneskorila.

Nech sa nám to zdá akokoľvek kruté, „výber” robí predovšetkým samotná matka. Z jedného vrhu prichádza na svet päť, šesť i viac mláďat, napríklad u psov a mačiek. Matka počas kŕmenia zistí, ktoré z jej mláďat je zdravé a silné a ktoré slabé. Slabé mláďatá zle cicajú a matka ich spravidla zahubí. A keď aj fyziologicky slabý jedinec zostane žiť, stane sa neskôr obeťou iných, silnejších zvierat.

Príklady mimoriadnej materskej oddanosti

Puto medzi matkou a jej mláďatami je jedno z najsilnejších v prírode. Živočíšna ríša je plná mamičiek, ktoré učia svoje deti, ako si nájsť jedlo a prežiť v prírode.

  1. Orangutan: O samiciach orangutána je známe, že so svojimi potomkami majú silné vzťahové väzby. Najčastejšie rodia jedno mláďa, občas aj dvojčatá a za život sa im narodia najviac štyri mláďatká. Samci sa do starostlivosti veľmi nezapájajú. Počas prvých dvoch rokov života sa mláďatá úplne spoliehajú na svoju matku, pokiaľ ide o jedlo a prepravu. Mamičky zostávajú so svojimi mláďatami šesť až sedem rokov a učia ich, kde nájsť potravu, čo a ako jesť a techniku ​​stavania hniezda na spanie. Prvé štyri mesiace ho nosí na svojom tele kamkoľvek sa pohne. Keďže orangutany sú typicky osamelé zvieratá, väzby medzi matkou a dieťaťom sú obzvlášť významné. Až keď mláďa dovŕši štyri roky, nastáva čas, aby sa od matky odpútalo.
  2. Ľadový medveď: Pozorné matky ľadových medveďov zvyčajne porodia dvojčatá, ktoré sa pri nich držia asi dva roky, aby sa naučili potrebné zručnosti prežitia v chladnom podnebí. Matky sa hrabú v hlbokých snehových závejoch a vytvárajú tak priestor chránený pred poveternostnými vplyvmi. Zvyčajne rodia medzi novembrom a januárom a starajú sa o mláďatá pomocou telesného tepla a mlieka. Mláďatá sa rodia pomerne malé, vážia okolo 450 - 900 gramov. Sú holé, hluché, slepé a keďže potrebujú teplotu okolo 18 stupňov Celzia, samica si ich pridržiava labou na svojom kožuchu. Matka ich kŕmi svojím mliekom a na pevnú stravu mláďatá prechádzajú v troch mesiacoch. Matka sa o ne stará ešte 2 až 3 roky.
  3. Slon: Slonie samice sú gravidné až 22 mesiacov. Slony sú známe tým, že sú veľmi spoločenské a majú silné sociálne väzby. Sú veľmi starostlivé a starajú sa o seba navzájom. Samice a mláďatá žijú v skupinách a mláďatá sú od svojich matiek veľmi závislé. Čerstvá mamička nie je sama, kto sa stará o svoje mláďatá. Slony žijú v matriarchálnej spoločnosti, takže ostatné samice zo skupiny pomáhajú mláďatám po narodení na nohy a ukazujú im, ako má prijímať mlieko od matky. Sledovaním dospelých sa neskôr mláďa učí, ktoré rastliny jesť a ako sa k nim dostať. Samice pravidelne nadväzujú láskyplný kontakt s mláďaťom. Staršie slony prispôsobujú tempo stáda tak, aby mláďa udržalo krok. Stáda sa zvyčajne presúvajú tak, že najmladší člen je vo vnútri stáda chránený pred predátormi. Ak sa náhodou stane sirotou, zvyšok stáda si ho adoptuje. Príchod mláďaťa na svet je udalosťou pre celé slonie stádo, ktoré sa oň stará. Zaujímavý je tiež fakt, že samice slona sú plodné už od svojich 12-tich rokov až po veľmi dlhý čas. V prvých mesiacoch života matka nepúšťa mláďa od seba ani len na niekoľko metrov. Keď hrozí nebezpečenstvo, chobotom ho prenáša do bezpečia. Samice, obyčajne mierumilovné živočíchy, pri obrane mláďaťa sú veľmi agresívne.
  4. Gepard: Gepardie matky vychovávajú svoje mláďatá v izolácii. Mláďatá geparda sa rodia extrémne malé, rozkošné a zraniteľné, čo z nich pochopiteľne robí celkom zaujímavý objekt pre ostatných predátorov. Gepardia samica má zväčša štyri až sedem mláďat naraz, takže má čo robiť, aby sa o ne dokázala čo najlepšie postarať a ochrániť ich. Premiestňujú ich (zvyčajne dve až šesť mláďat) každé štyri dni, aby zabránili nahromadeniu zápachu, ktorý môžu predátory vystopovať. Po 18 mesiacoch výcviku gepardy konečne opúšťajú svoje matky.
  5. Panda: Novonarodené pandy sú neuveriteľne zraniteľné, slepé a maličké, vážia len niečo okolo 100 gramov, a sú takmer také malé ako novonarodené kengury. Mamičky s priemernou hmotnosťou okolo 130 kíl musia venovať veľkú pozornosť ochrane svojich malých, bezmocných mláďat, a preto ich takmer neustále držia v náručí, kým nie sú dosť veľké na to, aby sa pohybovali samy, vo veku asi troch mesiacov. Vo veku od 12 do 18 mesiacov má mláďa pandy veľký rastový skok, priberie 45 kíl a vyrastú mu silné zuby, ktoré potrebuje na jedenie bambusu.
  6. Tuleň: Samica tuleňa počas tehotenstva priberie takmer tretinu svojej telesnej hmotnosti a počas prvého mesiaca po narodení ju opäť stratí. Dôvod je, že svoje mláďatá kŕmi materským mliekom, ktoré je veľmi bohaté na tuk. Počas tohto obdobia samica neprijíma žiadnu potravu, kŕmi iba mláďatá.
  7. Delfín: Asi šesť hodín po narodení mláďat ich matky začnú dojčiť, najmenej štyrikrát každú hodinu počas prvých štyroch až ôsmich dní a pokračujú v tom až 18 mesiacov. Mláďatá začínajú plávať po boku svojej matky hneď od narodenia. Aby pomohli tým najmenším udržať krok, mamičky delfínov vytvoria vír vo vode, ktorý udrží mláďatá vedľa nich.
  8. Veľryba: Matka veľryby môže počas dojčenia stratiť až jednu tretinu svojej telesnej hmotnosti. Tieto oddané mamičky sa zdržiavajú pri svojich mláďatách viac ako rok, vedú ich cez oceán a chránia ich pred predátormi, pričom sa od nich nikdy neodvážia vzdialiť sa na vzdialenosť väčšiu ako je dĺžka tela. Napríklad vorvaň dojčí svoje mláďatá viac ako dva roky, čo je v živočíšnej ríši naozaj dlhé obdobie. Mnohé druhy veľrýb so svojimi deťmi udržiavajú dlhotrvajúce putá. Kosatky a ich deti zostávajú spolu celý život, dokonca aj potom, keď už majú vlastných potomkov. Matky majú len jedno mláďa každých päť rokov a strážia ho 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Mláďatá nespia prvý mesiac svojho života, takže aj matky sú bez spánku. Ich trpezlivosť a starostlivá povaha z nich robí jedny z najstarostlivejších matiek v mori.

Grafika: Dĺžka rodičovskej starostlivosti u rôznych druhov

Jedinečné Stratégie Prežitia a Výchovy

Rodičovská starostlivosť v živočíšnej ríši sa prejavuje v nespočetných formách, pričom niektoré sú obzvlášť prekvapivé a efektívne. Tieto stratégie sú výsledkom miliónov rokov evolúcie, prispôsobujúc sa špecifickým podmienkam prostredia a výzvam, ktorým čelia mláďatá daného druhu.

Neobvyklé rodičovské role a adaptácie

  1. Tučniak cisársky: Po znesení vajíčka ho matka tučniaka cisárskeho nechá samčekom, ktorý chráni krehkú tvrdú škrupinu pred poveternostnými vplyvmi, zatiaľ čo matka potom prejde až 80 km, aby sa dostala k oceánu a rybám. Neskôr sa vráti domov, aby potravu vyvrhla novovyliahnutým mláďatám.
  2. Kengura: Kengury sú gravidné len 21 až 38 dní pred pôrodom mláďaťa, ktoré môže byť malé ako zrnko ryže alebo ako včela. Na rozdiel od mláďat väčšiny ostatných cicavcov je novonarodená kengura pri narodení veľmi nevyvinutá a podobná embryu. Matky sa starajú o svoje zraniteľné bábätká tak, že ich celé mesiace nosia vo vakoch, udržiavajú neustály kontakt koža na kožu, kým sa vyvíjajú ďalších 120 až 450 dní.
  3. Krokodíl: Zrejme nikomu by nenapadlo, že práve tak nebezpečné zviera, akým je krokodíl, môže byť takou oddanou matkou. Napriek ich neľútostnej povesti, sú tieto plazy v skutočnosti oddané matky. Asi dva mesiace po období párenia nakladie samica krokodíla vajíčka do asi 50 metrov dlhej jamy. Približne 25 až 80 vajíčok si rodičia úzkostlivo strážia a dávajú na ne veľký pozor. Väčšina plazov nakladie vajíčka a potom navždy zmizne. Krokodília mama však svoje hniezdo po zahrabaní vajíčok pozorne sleduje a tri mesiace ho stráži pred potenciálnymi predátormi. Keď sa jej deti chystajú vyliahnuť, vydávajú prenikavé škrípanie a mama vajíčka rýchlo vyhrabe. V čase, keď už sa majú mláďatá vyliahnuť, im pomôžu rozbiť škrupinu a pomôžu im tak na svet. Po vyliahnutí sa deti vozia v ústach mamy a pod jej ochranou žijú asi dva roky. Vo svojej čeľusti po vyliahnutí prenesie samica mláďatá do vody.
  4. Chobotnica: Potom, čo samice chobotníc nakladú obrovské množstvo vajíčok - niekedy až tisícky - udržujú vyvíjajúce sa mláďatá okysličené a bez baktérií tým, že ich „ovievajú“ svalovými orgánmi nazývanými „sifóny“. Počas tohto procesu mamičky chobotníc prestanú jesť a neopustia oblasť, kým strážia svoje potomstvo, bez ohľadu na to, ako dlho trvá, kým sa vyliahnu. Najdlhšie takéto obdobie, aké kedy vedci pozorovali, bolo štyri a pol roka. Po vyliahnutí vajíčok ich matka pomocou sifónu vyfúkne do otvoreného oceánu.

Rozdiely vo vývoji mláďat

Zajace, na rozdiel od králikov, si nestavajú brlohy, mláďatá prinášajú na svet akoby na pochode. Zvláštnosťou je to, že s vlastnou matkou sa ani nemusia stretnúť a pritom nezahynú. Opustené mláďatá však nie sú ohrozené. Chráni ich sivé sfarbenie srsti a aj to, že v tom čase nezanechávajú žiadne pachové stopy. Prečo samica králika kŕmi mláďatá raz, dva razy denne a samica zajaca len raz za dva, tri dni? Spôsobuje to rozdielna skladba mlieka. Už o sedem až desať dní po narodení malé zajace sa začínajú živiť trávou, ale králičie mláďatá sa živia mliekom najmenej mesiac.

Sociálna výchova a drsné lekcie prežitia

U levovcov medvedích (Otaria byronia) existuje čosi také, ako sú jasle. O desať až dvadsaťčlenné skupiny mláďat sa starajú mladé samičky alebo mladé, pohlavne nezrelé samce. Nedávno vrhnuté mláďatá nielenže nevedia plávať, ale dokonca sa boja vody. Preto prvé, čo ich rodičia učia, je plávanie. Výučbu vedie otec. Chytí mláďa a hodí ho do vody, čím ďalej od brehu. Keď vypláva na povrch a trochu sa spamätá, usiluje sa čím skôr dostať na breh. Otec ho však znovu chytí za krk, ponorí do vody a drží ho pod ňou desať až pätnásť sekúnd. Mláďa zakaždým vyskakuje z vody lapajúc po vzduchu a doširoka otvárajúc ústa. Keď potom mladé levovce medvedie vyplávajú na more, je to na dlhý čas. Na ostrov, kde uzreli svetlo sveta, sa vracajú až po dvoch rokoch. Prvé dva a niekedy aj tri roky života mladých levovcov patria hrám.

Počet mláďat u vlkov závisí od podmienok prostredia. Ak je, napríklad, v arktickej tundre relatívne málo vlkov a dosť potravy, samice prinášajú na svet - sedem, osem a niekedy až po dvanásť vlčat. V opačnom prípade, pri premnožení a nedostatku potravy sú to len dve, tri mláďatá. A stáva sa, že pri veľkom nedostatku potravy sa vlky nepária. Tento mechanizmus prirodzene reguluje populáciu a zabezpečuje prežitie druhu.

Diferencované stratégie rodičovskej starostlivosti u zvierat

Rozmanitosť Veľkosti a Vývoja Mláďat: Od Miniatúrnych po Obrovské

Živočíšna ríša je fascinujúca svojou rozmanitosťou, a to sa odráža aj v spôsobe, akým prichádzajú na svet jej najmladší členovia. Od mikroorganizmov po gigantické tvory, každé mláďa začína svoju životnú púť jedinečným spôsobom, prispôsobeným prežitie v ich špecifickom prostredí. To, že čerstvo narodený klokan má sotva dva centimetre a váži menej ako gram, možno viete. Malé je aj mláďa pandy veľkej, ktoré meria okolo pätnásť centimetrov a váži sotva sto gramov. No niektorí zvierací rodičia to majú opačne, ich deti sú poriadni „mackovia“ a pritom vôbec nejde o medvede.

Rekordy vo veľkosti a pôrodných podmienkach

  1. Metrákové sloníčatá: Slony sú našimi najväčšími suchozemskými tvormi a ich samice sú „tehotné“ až 22 mesiacov. Ani ich mláďatká nie sú najvhodnejšie do bytu. Majú síce iba necelý meter, no vážia o niečo viac ako metrák (sto kilogramov). Váha „novorodenca“ dosahuje sto kilogramov a výšku jeden meter. Prvých šesť mesiacov slonie mláďa sa živí výlučne materským mliekom. Mlieko má vysokú výživnosť, obsahuje trikrát viac tuku a cukru ako kravské mlieko. A keď má mladý slon tri roky, váži už celú tonu. Museli by ste si k nim „pribaliť“ aj ich matku, pretože sloníčatá sa tri roky živia materským mliekom. Dospelý slon meria viac než tri metre a váži šesť až sedem ton. Viete, aké ťažké je ucho dospelého slona? Váži viac ako 50 kilogramov.
  2. Žirafí kaskadéri: Tieto párnokopytníky sa do hitparády rekordov dostali vďaka svojej výške. Ich deti totiž vážia iba okolo sedemdesiat kilogramov, no merajú aj dva metre. Sú to malí kaskadéri, pretože samica rodí postojačky, takže na svet spadnú z výšky pol druha metra. Sú to však hrdinovia, hodinu po narodení behajú.
  3. Neprehliadnuteľné vráskavce: Tieto modré veľryby sú najväčšie známe zvieratá, aké kedy žili na zemi. V dospelosti môžu byť tieto cicavce až 30 metrov dlhé a dosahujú hmotnosť až dvesto ton, takže aj ich deti im čo do veľkosti a hmotnosti hanbu nerobia. Novonarodená veľrybička je totiž dlhá až osem metrov, váži tri tony a denne vypije 600 litrov mlieka. A ešte niečo, počas prvého roka priberie denne zhruba metrák.
  4. Hroší potápači: Tento druhý najväčší suchozemský tvor je vysoký takmer dva metre a ťažký skoro päť ton. Samice rodia pod vodou, takže približne stodvadsať centimetrov dlhé a päťdesiat kilogramov ťažké mláďatá musia vyplávať na hladinu, aby sa mohli prvýkrát nadýchnuť.
  5. Kolega nosorožec: Dospelý nosorožec je len o málo menší než priemerný kolega hroch. Samice sú gravidné každých 2,5 až 5 rokov. Novorodenci sú vysokí okolo 60 centimetrov a vážia až sedemdesiat kilogramov. Krátko po narodení chodia po vlastných a po desiatich dňoch sa začínajú pásť. Pri matke zostávajú až štyri roky.
  6. Kivi s veľkým vajcom: Hoci to vyzerá, že sa sem tento vták dostal omylom, opak je pravdou. Aj keď je vysoký len čosi viac ako tridsať centimetrov, rekord dosahuje hmotnostným pomerom svojho vajca k telu. To totiž váži štvrtinu hmotnosti samice, ktorá ho zniesla. V prepočte na človeka by to znamenalo, že 60-kilogramovej mamičke by sa narodil valibuk ťažký pätnásť kilogramov.
  7. Nohaté žriebätká: Aj kone sa, podobne ako žirafy, dostali do zoznamu vďaka výške a nie hmotnosti. Žriebätká sa rodia po jedenástich mesiacoch s nohami, ktoré majú dve tretiny dĺžky nôh dospelého jedinca. Najväčším konským plemenom je anglický kôň shire, ktorý dorastá do výšky viac než 180 centimetrov.
  8. Kravy ako ľudia: A čo tu robí krava, ktorej teliatka nie sú bohvieako rekordne veľké? Tento cicavec má totiž s človekom spoločné dve veci. Teľatá vážia asi sedem percent hmotnosti matky, čo je približne rovnaký podiel ako dieťaťa k žene.

Infografika: Rekordy v pôrodoch a veľkosti mláďat

Ľudský Rozmer: Starostlivosť, Zodpovednosť a Ohľaduplnosť v Prírode

Starostlivosť o deti je dokázateľne dôležitou vecou v rozvoji života, vzťahov a lásky. Ľudia nie sú jediní, ktorí ochraňujú a vychovávajú svojich potomkov. Človek prekonáva všetkých cicavcov v zodpovednosti za mláďatá.

Ľudská starostlivosť a spoločenské vplyvy

Ľudská samica - žena - nosí na rozdiel od ostatných cicavcov spravidla len jedno mláďa. Kojí ho za bežných okolností 1 - 3 roky. V našich krajinách má žena právo na materskú dovolenku až 3 - 4 roky (Slovensko, Česko). Na rozdiel od hlodavcov, ktoré sa o mláďatá starajú len pár týždňov či mesiacov, alebo kozy a vlka, kde starostlivosť trvá do roka, či medveďa len o trochu dlhšie, prípadne rôznych druhov opíc, kde to môže byť až 10 rokov, ľudská starostlivosť o potomstvo je najkomplexnejšia a najdlhodobejšia. Slony sa vyvíjajú veľmi pomaly, pričom štádiá ich vývoja sa zhodujú s vývojovými štádiami človeka.

V technicky vyspelých a krajinách s veľkým ekonomickým kultom je už starostlivosť o deti v tomto zmysle výrazne obmedzená - mnohé matky koja len pár mesiacov a napríklad v USA si žena môže namiesto materskej dovolenky uplatniť len 3 mesiace „marodky“. Rodová spoločnosť je v takýchto krajinách takmer úplne rozpadnutá a o deti sa u „kariérnych žien“ starajú bežne slúžne. V duchovne úpadkových krajinách, alebo spoločnostiach zaostalejších menšín, je starostlivosť o deti zanedbaná z opačných hospodárskych príčin - nie z dôvodov „kariéry“, ale z dôvodov nedostatku „kariéry“.

Ohľaduplnosť a ochrana mláďat v prírode

Život je veľmi krehký a ani príroda sa s nikým nemazná. Mnohé nádejné jelene, srnce a budúce rodičky sú chybou človeka pripravované o život, lebo sú násilne odobraté z prírody. Jar je obdobím, kedy sa príroda prebúdza, a zvlášť v jarnom období by sa mal človek v prírode správať ohľaduplne, stíšene, pokojne a pokorne, mal by si uvedomovať, že je tu vzácny čas - rodí sa nový život. Neohľaduplné správanie človeka, prípadne jeho nevedomosť, môže mať až tragické následky.

Veľkým nebezpečenstvom pre mláďatá ukrývajúce sa v tráve (predovšetkým mláďatá sŕn, zajacov, hniezdiacich vtákov ako chrapkáče, bažanty, jarabice) sú jarné práce na poli. Pracovníci s kosačkami a ťažkými mechanizmami zvieratá nevidia, keďže tie sú zvyčajne v tráve zaľahnuté a schované. V dôsledku toho dochádza každoročne k početným zraneniam a úhynom.

Osamotené mláďatá raticovej zveri nie sú osirotené, je to bežný jav, preto by sa malo neustále zdôrazňovať verejnosti, aby sa ich nálezcovia nedotýkali a nebrali domov. V prípade nájdenia mláďat v prírode, sa ich nedotýkame, neberieme ich so sebou, necháme ich na pôvodnom mieste a v tichosti odídeme. Matka takto mláďatá ukryje, aby ich chránila pred predátormi. Pravidelne sa k nim vracia, aby ich nakŕmila materským mliekom. Rešpektovanie týchto jednoduchých pravidiel je kľúčové pre zachovanie nového života v našej prírode.

Pravidlá správania sa v prírode pre ochranu mláďat

tags: #prirodoveda #4 #mladata #zivocichov #ktore #sa

Populárne príspevky: